Blog

Verplichte documenten

Welke documenten vraagt een vastgoedmakelaar juist op voor de verkoop? Moeten deze verplicht worden aangevraagd?

Voor de verkoop kan plaatsvinden moet er heel wat administratie op orde gebracht worden. Er zijn tien documenten die verplicht zijn aan te vragen om over te gaan tot de verkoop van je onroerend goed. Bij Vastgoed Van Hoof hoeft u hier geen rekening mee te houden, want wij vragen dit met veel plezier aan voor u. Dit hoort bij onze service!

1. Keuringsattest van de elektrische installatie

De elektrische installatie van uw woning moet gecontroleerd worden voor u uw woning kan verkopen. Dit gebeurt door een gespecialiseerde firma zoals Keurtecht of BTV. Zij zullen een positief of negatief attest aanleveren, maar geen nood! Met zowel een positief als een negatief attest kan u verkopen. Een negatief attest heeft als gevolg dat de koper 18 maanden tot 1 jaar de tijd heeft om de elektriciteit conform te maken na het ondertekenen van de akte.

2. Bodemattest

Het bodemattest omschrijft of de grond verontreinigd is of niet. In de meeste gevallen zijn er geen gegevens beschikbaar en dan wordt er een blanco bodemattest afgeleverd. Dit kan ofwel betekenen dat de grond niet verontreinigd is ofwel omdat er geen weet is van verontreiniging.

3. Asbestattest – NIEUW

Het asbestattest is een attest dat van toepassing zal zijn vanaf 23 november 2022 op woningen die gebouwd zijn voor 2001. Asbest is een kankerverwekkende, vezelachtige, onbrandbare en warmte-isolerende stof die sinds 1998 niet meer gebruikt mag worden als bouwmateriaal. Het asbestattest wordt uit de asbestinventarisatie getrokken. Hier wordt beschreven of het gebouw beschikt over asbest, waar het asbest zich in het gebouw bevindt, hoe de staat is en hoe men het veilig kan verwijderen of onder controle kan houden. Een gecertificeerd asbestdeskundige zal langskomen om het gebouw te inspecteren volgens de regels van het protocol van OVAM en zal de resultaten opnemen in zijn rapport. OVAM zal deze resultaten bekijken en op basis van dit een asbestattest afleveren.

In 2032 zal het verplicht zijn om over een asbestattest te beschikken wanneer u de eigenaar bent van een onroerend goed. Ook in de verhuur zal dit verplicht worden, waarbij de verhuurder dan een kopie zal moeten bezorgen aan de huurder.

4. Certificaat voor stookolietank

Beschikt de woning over een stookolietank? Dan zal deze ook gecontroleerd moeten worden. Beschikt de woning niet over een stookolietank? Dan wordt dit vermeld in de compromis en de uiteindelijke notariële verkoopakte.

De stookolietank wordt gecontroleerd voor hij in werking treedt. Vanaf dan is het belangrijk deze regelmatig te laten controleren. De frequentie hiervan hangt af van de inhoud en de ligging van de plaatsing. Meer informatie hierover vind je terug op de site van Vlaanderen.

5. Energieprestatiecertificaat

Het is verplicht sinds 2008 een EPC te laten opmaken bij het verkopen van een woning of appartement. Dit EPC moet dateren van 2019 en is vanaf dan 10 jaar geldig. Dit attest moet worden opgemaakt door een specialist en de kostprijs hiervan hangt af van de complexiteit van het gebouw. In 2009 werd dit ook verplicht voor huurpanden, maar mag je wel nog een EPC-attest gebruiken van voor 2019.

6. Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed

Als verkoper bent u verplicht de kandidaat-koper te informeren of het pand al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dit kan u zelf terugvinden op de site van de Vlaamse overheid: www.watertoets.be .

7. Postinterventiedossier

Gebouwen die gebouwd of verbouwd werden vanaf 1 mei 2001 is het verplicht een postinterventiedossier aan te maken. Het verbouwen moet dan gebeurd zijn met een aannemer. Het is niet relevant een postinterventiedossier aan te maken als u enkel de badkamer vernieuwd hebt, maar wel als het gaat om een aanbouw of veranda, etc.

8. Stedenbouwkundige informatie

De stedenbouwkundige informatie is belangrijk aan te vragen om op de hoogte te zijn van eventuele stedenbouwkundige vergunningen, bouwovertredingen, voorkooprecht en verkavelingsvoorschriften. Dit uittreksel mag niet ouder zijn dan één jaar.

9. Informatie uit het Kadaster

Om het voorwerp van de verkoop vast te leggen is het belangrijk de informatie uit het kadaster op te vragen. Het kadaster identificeert elk perceel aan de hand van een kadasternummer en houdt dit bij in het Kadaster.

10. Informatie over de erfgoedwaard

Het is verplicht mee te delen of het pand dat u te koop aanbiedt beschermd is en dus werd opgenomen in de inventaris van het onroerend erfgoed. Deze inventaris kan u raadplegen door naar de website van de Vlaamse Overheid te surfen. Daar vindt u een database terug waar u alle panden die beschermd zijn terugvindt.

11. Syndicus

Indien het gaat om een appartement dat zich bevindt in een gebouw met mede-eigendom (voor meer informatie zie de blog over mede-eigendom), dan is het ook belangrijk te weten wie de syndicus van het gebouw is. Daarom moet men bij het verkopen van een pand in mede-eigendom verplicht de inlichtingen omtrent de syndicus meedelen.

12. Voorkooprecht

Het recht van voorkoop is iets wat bij elke verkoop moet worden nagekeken. Dit is namelijk belangrijk wanneer er een koper gevonden wordt voor jouw gebouw. Het recht van voorkoop houdt in dat wanneer er voor uw pand een koper werd gevonden, de houder van het recht voor dezelfde prijs en onder dezelfde voorwaarde het pand kan aankopen. De Vlaamse overheid en lokale overheden hebben in bepaalde gebieden ‘recht van voorkoop’.

13. Kabel- en Leidingbeheerder – KLIM

Het is een federaal meldpunt dat meldt of er in de buurt van het pand leidingen aanwezig zijn. Dit kunnen een hoogspanningsleidingen zijn, installaties voor het vervoer van gasachtige en andere producten door middel van leidingen.

Deel met vrienden

Gerelateerde blogposts

Blog

Hoe bereken ik de notariskosten?

Blog

Hoe werkt biddit en hoe werkt een makelaar